• Altijd in de buurt
 • Persoonlijke aandacht
 • In goede handen
 • Samen werken aan herstel
Uitleg bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie

Wat voor klachten u ook heeft in en rond het bekken: wij kunnen u helpen. Als bekkenfysiotherapeuten zijn we hierin gespecialiseerd en zijn we er voor iedereen. Dus voor mannen, vrouwen en kinderen.

Samenwerking

Met de huisarts, uroloog, gynaecoloog, mdl arts, seksuoloog, chirurg, verloskundige

Meetapparatuur

Wij werken met de nieuwste apparatuur om (indien nodig) de diagnostiek en therapie te ondersteunen

Plaspoli voor kinderen

Onze kinderbekkenfysiotherapeuten werken samen met een orthopedagoog voor kinderen met plasproblemen

Afspraak maken

Wat doet een bekkenfysiotherapeut?

Een bekkenfysiotherapeut is een gespecialiseerd fysiotherapeut die na de opleiding voor fysiotherapie een aanvullende drie-jarige opleiding voor bekkenfysiotherapie heeft gevolgd. Een bekkenfysiotherapeut begrijpt welke problemen u bij uw dagelijkse bezigheden tegenkomt.

Onze bekkenfysiotherapeuten beschikken naast kennis en kunde ook over de nieuwste apparatuur om (indien nodig) de diagnostiek te ondersteunen Hiermee worden metingen gedaan die herhaald worden na een paar behandelingen.
Indien nodig wordt er gebruik gemaakt van b.v. een echo, een uroflowmeter (plasstraalmeter), een bladderscan (restbepaling na het plassen) en de Maple (myofeedback van de bekkenbodemspieren). Onze bekkenfysiotherapeuten passen indien nodig ook Dry Needling toe in de bekkenregio.

Wat is de bekkenbodem?

De bekkenbodem is een verzameling van kleine spiertjes die vastzitten aan de bekkenbotten, heiligbeen, schaambeen en staartbeentjes. De bekkenbodem ondersteunt en draagt de organen in de onderbuik. Het zijn gewone spieren maar ze zitten op een bijzondere plek.

Bij vrouwen zitten in de bekkenbodem drie openingen: de plasbuis, de vagina en de anus. Bij mannen alleen de anus en de plasbuis. Als hier iets mis gaat kan dat van invloed zijn op alle uitgangen. Het bekkenbodemgebied is dus een complex gebied waar vele hulpverleners (gynaecoloog, uroloog, chirurg, internist, seksuoloog en bekkenfysiotherapeut) zich mee bemoeien. Niet zo gek dat daarin van alles mis kan gaan. Niets om je voor te schamen. Vaak hebben mensen al een heel medisch circuit achter de rug als ze bij ons komen.

Werkwijze bekkenfysiotherapeut

De bekkenfysiotherapeut kijkt in eerste instantie naar de conditie van de bekkenbodem. Bij een zwakke bekkenbodem kunnen de spieren niet goed aanspannen. Dit kan het gevolg zijn van een bevalling, trauma (ongeluk), een operatie, overbelasting en door het ouder worden. Bij een te gespannen bekkenbodem zijn de bekkenbodemspieren, meestal in combinatie met andere spieren, zoals de buikspieren, de bil-en bovenbeenspieren, te zeer gespannen. Dit zien we vaak bij stress, angst, pijn, verkeerde houding, na een ongeval, na een operatie of tengevolge van leefstijl (platte buik willen hebben, verkeerde toiletgewoontes).

Door een goede beheersing/besturing van de bekkenbodemspieren kunnen plas, ontlastings - en seksuele klachten worden voorkomen of verholpen. Een voorbeeld: urineverlies kan zowel door een te zwakke als een te gespannen bekkenbodem komen, maar ook door een verzakking. Om dit onderscheid te maken is gespecialiseerd bekkenfysiotherapeutisch onderzoek nodig. Ook worden de bekkenbodemspieren vaak overbelast bij lage rugklachten: de bekkenbodemspieren worden dan verkeerd en ten onrechte gebruikt om de lage rug te stabiliseren.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Bekkenfysiotherapie bestaat uit inzicht geven in de oorzaak van de klachten en in de samenhang en samenwerking tussen de spieren in de bekkenregio en de blaas en darm. Door middel van adviezen en oefeningen krijgt u weer controle over uw bekkenbodem en bekkenregio.

Wist u dat

Wist u dat:

 • U zich niet hoeft te schamen: urineverlies komt voor bij 1 op de 4 vrouwen
 • Er verbetering te verwachten is ongeacht uw leeftijd, zolang u maar trainbaar bent
 • Mannen ook een bekkenbodem hebben
 • Pijn bij vrijen veel voorkomt: juist bij jonge vrouwen en ook na de overgang
 • Vaker dan 1x per nacht eruit moeten om te plassen niet normaal is
 • Onze bekkenfysiotherapeuten nauw samenwerken en maandelijks overleg hebben met urologen, gynaecologen en seksuologen
 • Aanbevolen wordt om rond 2 liter vocht te drinken
 • U uw vezelinname kunt checken op Vezeltest (samengezond.nl)
 • Het belangrijk is om te weten wat je moet doen bij beginnende verzakkingen om erger te voorkomen
 • Het niet nodig is om te stoppen met hardlopen door het urineverlies: er is iets aan te doen

 

De eerste stap is een gesprek

De intake bestaat uit een uitgebreid gesprek over uw klachten. We merken vaak dat mensen het fijn vinden dat er eindelijk iemand begrijpt welke problemen u tegenkomt in het dagelijks leven. Daarna krijgt u een uitgebreide uitleg over hoe de lage rug, het bekken en de bekkenbodem hoort te werken.

 

Het bekkenbodem onderzoek

Na een uitgebreide intake en uitleg volgt er een lichamelijk onderzoek van de rug/bekkenregio. De bekkenfysiotherapeut is ook opgeleid en bevoegd om de conditie van de bekkenbodem te beoordelen door middel van een inwendig onderzoek. Uiteraard alleen met uw toestemming. Dit onderzoek is bedoeld om u en uw bekkenfysiotherapeut een indruk te geven over de conditie en het functioneren van uw bekkenbodem. Het onderzoek is tegelijk bedoeld om u te leren hoe u de controle over uw bekkenbodem kunt verbeteren.

Als het zinvol is kan de bekkenfysiotherapeut in overleg met u gebruik maken van een echo of een uroflowmetrie en bladderscan of myofeedback apparatuur. Deze apparatuur kan u en uw therapeut helpen om met beelden te laten zien wat er misgaat en hoe het beter kan.

De behandeling

De behandeling kan uit verschillende dingen bestaan. Dit hangt af van uw klachten en de bevindingen uit het onderzoek. Vaak is er eerst bewustwording nodig van de bekkenregio en de verschillende spieren in dit gebied. Daarna krijgt u oefeningen mee om zelf mee aan de slag te gaan. Er zullen regelmatig wat gewoontes aangepast moeten worden om definitief van de klachten af te komen. De echo, de uroflowmetrie en bladderscan en de myofeedback apparatuur kunnen ook gebruikt worden voor de behandeling. Het kan u helpen om met behulp van deze feedback en metingen functie en conditie van de spieren te zien verbeteren. 

Vind herkenbare klachten op de website van onze beroepsvereniging NVFB

NVFB - Bekken Fysiotherapie

En op de website van de patientenvereniging Bekkenbodem4all

Stichting Bekkenbodem4All - Bekkenbodem Patiëntenorganisatie
Myofeedback via Maple

Samenwerkingen

Bekkencentrum Gelre Ziekenhuizen

Gynaecologen, urologen, seksuologen, chirurg

Verloskundigen
Centrum Jeugd en Gezin (CJG)

Orthopedagoog

Contact opnemen

Een eerste afspraak maken? Deze kunt u zelf direct online maken.

Wilt u liever bellen of heeft u een vraag? We zijn voor u telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 9 en 17 uur, of gebruik het contactformulier.