• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • In goede handen
  • Samen werken aan herstel
Manuele therapie Apeldoorn

Manuele therapie

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie en is er op gericht om lichaamshouding en beweging te verbeteren. U kunt met veel verschillende klachten naar de manueel therapeut.

Team van specialisten

FysioNU heeft 9 manueel therapeuten, waarvan 2 in opleiding, in die u graag verder helpen

Vaak direct resultaat

Veel patiënten kunnen na een behandeling weer soepeler en beter bewegen

Altijd bij u in de buurt

FysioNU heeft 5 vestigingen in Apeldoorn

Afspraak maken

Wat doet een manueel therapeut?

Een manueel therapeut is een fysiotherapeutische specialist die na zijn opleiding voor fysiotherapie een aanvullende drie-jarige opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd.
De manueel therapeut heeft zich gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van patiënten met complexe pijn- en/of bewegingsklachten van de wervelkolom en van de spieren en gewrichten van armen en benen.
De behandeling bestaat uit een aantal specifieke technieken (dit betreffen specifieke mobilisaties en manipulaties) die in de wervelkolom en/of gewrichten worden toegepast.

Werkwijze manueel therapeut

Intake: snel duidelijkheid
Na een eerste screening (waarbij wordt vastgesteld of uw klachten in aanmerking komen voor therapie) bestaat de eerste afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek (intake) en een lichamelijk functieonderzoek. In het gesprek stelt de manueel therapeut vragen over uw klachten; bijvoorbeeld hoe ze ontstaan en wanneer ze toenemen of verminderen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut uw houding en bewegingen beoordeelt en uw gewrichten onderzoekt. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van uw klachten zitten. Samen met de patiënt beslist de manueel therapeut of manuele therapie zinvol is. Is dat niet het geval, dan bespreekt de manueel therapeut met de patiënt een aanpak voor de verdere behandeling. Zo heeft u dus meteen na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.

Behandeling: effectieve therapie
De manueel therapeut kent een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast, om de gewrichten beter te laten functioneren en de houding en bewegingen te verbeteren. De effecten zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Manuele therapie bij hoofdpijn

Veel mensen hebben wel eens hoofdpijn. De intensiteit van de hoofdpijn is verschillend. Het kan aan een kant van het hoofd voorkomen, maar ook beiderzijds en de pijn kan stekend, zeurend of drukkend zijn. Hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben, vaak speelt een verkeerde (werk) houding, weinig beweging en spanning een rol. Daardoor ontstaan lichamelijke veranderingen zoals hoge spierspanning en een verminderde gewrichtsfunctie. De manueel therapeut zal deze factoren onderzoeken om de oorzaak van de hoofdpijn te achterhalen en een passende behandeling te geven. 

Manuele therapie bij nekpijn

Nekpijn is een zeurende pijn aan een of beide kanten van de nek of bovenop de schouders. De pijn kan plotseling opkomen, maar ook geleidelijk ontstaan. Soms straalt de pijn uit naar het hoofd of arm. In de arm kan het gevoel slapend en/of tintelend zijn. Door middel van manuele therapie kan de onderliggende oorzaak van de nekpijn behandeld worden, waardoor de klachten afnemen. 

 

Manuele therapie bij schouderpijn

Schouderpijn is een pijn of stijfheid in de schouder en bovenarm. Mensen kunnen de arm niet goed bewegen of hebben minder kracht in de arm. Soms beweegt het schoudergewricht niet goed en soms werken de spieren rondom de schouder niet goed. Ook kan schouderpijn komen vanuit de nek of bovenrug. In een enkel geval is er iets beschadigd in een schouder. De manueel therapeut kan de gewrichten behandelen, die invloed hebben op het functioneren van de schouder. Een schouder die beter kan bewegen, geeft minder pijnklachten. 

Manuele therapie bij lage rugpijn

Rugpijn is een verzamelnaam voor pijn in of rondom het gebied van de rug. De pijn kan links, rechts of in het midden zitten. Soms straalt de pijn uit in de bil of in het bovenbeen. Ook kan er sprake zijn van een slapend of tintelend gevoel. Sommige mensen hebben langdurige pijnklachten, maar meestal zijn de klachten van korte duur. De pijn verdwijnt na enkele weken vanzelf. Manuele therapie kan helpen om de klachten te minderen en sneller te verhelpen.

Manuele therapie bij hoge rugpijn

Pijn in de bovenrug komt regelmatig voor. De oorzaak is vaak een eenzijdige houding. De pijn zit tussen de schouderbladen of meer aan de zijkant van de bovenrug, ter hoogte van de rib(ben). Soms hebben mensen ook een zwaar gevoel en/of pijn in de arm. Manuele therapie helpt om de bovenrug en/of rib beter te laten bewegen, waardoor er direct een afname van de klachten merkbaar is. Daarnaast worden er oefeningen gegeven ter ondersteuning van een juiste (zit)houding. 

Manuele therapie bij pijn in overige gewrichten

Een mens heeft een bovenste en onderste extremiteit. Met de bovenste extremiteit wordt de gehele arm tot de hand genoemd. Klachten in deze regio zijn schouder-, elleboog-, pols- en handklachten. De onderste extremiteiten zijn de benen vanaf de heup tot de voet. In deze regio komen heup-, knie-, voetklachten voor. De manueel therapeut richt zich met name op het herstel van de beweeglijkheid van deze gewrichten. 

Ben ik verzekerd voor manuele therapie?

Manuele therapie zit voor mensen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig. Uw zorgverzekeraar kan u hier meer over vertellen.
U kunt altijd bij een manueel therapeut terecht, ook als u besloten heeft geen aanvullende verzekering te nemen. U betaalt dan het verschuldigde tarief aan de manueel therapeut.

Contact opnemen

Een eerste afspraak maken? Deze kunt u zelf direct online maken.

Wilt u liever bellen of heeft u een vraag? We zijn voor u telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 9 en 17 uur, of gebruik het contactformulier.