• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • In goede handen
  • Samen werken aan herstel
Valpreventie - socials

Geriatrie fysiotherapie

Ouder worden op een prettige manier is soms een uitdaging. Binnen FysioNU zien we een toenemende vraag naar geriatrie fysiotherapie, fysiotherapie voor ouderen. Dit is gezien de vergrijzing heel begrijpelijk. Tot op vrij hoge leeftijd wonen ouderen vaak nog zelfstandig en komen met hun hulpvraag of hun klachten terecht bij de (geriatrie)fysiotherapeut. Die is gespecialiseerd in de zorg voor ouderen.

Specialistische zorg rondom ouder worden

Voor kwetsbare ouderen en meervoudige gezondheidsproblemen

Herstel na ziekte of operatie

Hulp op maat bij het opbouwen van de activiteiten

Zelfstandig en fit blijven

Niet onzeker gaan voelen, leren wat wel en niet mogelijk is

Afspraak maken

Waarvoor is geriatrie fysiotherapie?

Geriatrie fysiotherapie richt zich op het verbeteren en behouden van de kwaliteit van leven en de zelfstandigheid van ouderen. Het gaat daarbij niet alleen om ouderen, maar ook om patiënten die vanwege hun ziekte, bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson, al verschijnselen kunnen vertonen van ouderdom. Door beweging en oefeningen richt de geriatrie fysiotherapeut zich onder andere op het versterken van spieren, het verbeteren van de balans, het verbeteren van de coördinatie, het verbeteren van de conditie en het verbeteren van de mobiliteit. Ook kunnen er adviezen gegeven worden over het gebruik van hulpmiddelen zoals rollators en stokken en het aanleren van aanpassingen in het dagelijks leven. In sommige gevallen is het ook mogelijk om de oudere te begeleiden bij het opbouwen van een bewegingsprogramma. Dit alles helpt om zo lang mogeljik zelfstandig te blijven.

Fysiotherapie geven aan ouderen vraagt specifieke kennis en kunde. Bij ouderen spelen soms meerdere gezondheidsproblemen tegelijk. Een geriatriefysiotherapeut heeft specifiek inzicht en kennis in de doelgroep en de daarbij voorkomende ziektebeelden:

  • de verouderingsprocessen
  • lichamelijke aandoeningen die vooral bij ouderen voorkomen
  • medicijngebruik
  • onderzoek- en behandelvormen toegespitst op de oudere mens
  • adviseren en begeleiden van gezinsleden en eventuele mantelzorgers

Veelgestelde vragen

Aan de ziektes die ik heb is niets meer te doen

Als dit het geval is proberen we uw kwaliteit van leven zo goed mogelijk te houden. Zolang u nog in staat bent om iets te leren heeft het altijd zin! Door oefenen en training heeft u hopelijk minder pijn en minder beperkingen en kunt u nog zoveel mogelijk van het leven genieten. Misschien kunnen niet alle fysieke problemen opgelost worden maar met uw inzet kunnen uw klachten afnemen en uw activiteiten weer toenemen

 

Wat brengt het mij

Er zijn veel redenen om te starten met oefenen. Het kan helpen om je fysieke en mentale gezondheid te verbeteren, je energieniveau te verhogen, je persoonlijke doelen te bereiken en je zelfvertrouwen te vergroten. Oefening kan ook een leuke manier zijn om sociale verbindingen te maken en te genieten van de buitenlucht. Het kan ook worden gebruikt als een manier om stress te verminderen en je stemming te verbeteren.

Ik kan niet naar de praktijk komen

De huisarts kan u een verwijsbrief geven met de aanvraag voor geriatrie fysiotherapie aan huis. Onze collega komt dan bij u thuis om u adviezen te geven en met u te oefenen

10 redenen om naar de geriatriefysiotherapeut te gaan

1. Om de beweeglijkheid en balans te versterken

2. Om de kracht en spierfunctie te verbeteren

3. Om de dagelijkse activiteiten te vergemakkelijken

4. Om het risico op vallen te verminderen

5. Om de ademhaling te verbeteren

6. Om problemen met wandelen of staan op te lossen

7. Om de kwaliteit van leven te verbeteren

8. Om de sociale activiteiten en hobby's te kunnen blijven doen

9. Om de kans op het ontwikkelen van welvaartsziekten te verminderen

10. Om de zelfstandigheid te vergroten

Een mooi filmpje over het werk van een geriatriefysiotherapeut

Contact opnemen

Een eerste afspraak maken? Deze kunt u zelf direct online maken.

Wilt u liever bellen of heeft u een vraag? We zijn voor u telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 9 en 17 uur, of gebruik het contactformulier.