• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • In goede handen
  • Samen werken aan herstel

Hoofdpijn

Hoofdpijn is een veelvoorkomende klacht, is heel vervelend en kan u behoorlijk in uw dagelijks functioneren belemmeren. Soms is de hoofdpijn met een pijnstiller of met extra rust op te lossen, maar soms houdt de hoofdpijn aan. Belangrijk is te achterhalen, wat de oorzaak van de hoofdpijn is. Onze fysio- en manueel therapeuten zijn gespecialiseerd in het onderzoeken van hoofdpijnklachten en het geven van de passende behandeling hierbij.  

Wat is hoofdpijn?

Hoofdpijn kan een doorlopend gevoel van pijn of druk in je hoofd zijn of het kan een plotselinge, scherpe pijn zijn. Er zijn veel verschillende soorten hoofdpijn zoals: (spier)spannings hoofdpijn, hoofdpijn vanuit de nek (ook wel cervicogene hoofdpijn genoemd), migraine, clusterhoofdpijn, maar ook bijvoorbeeld hoofdpijn door medicijn gebruik of een combinatie van verschillende hoofdpijnen.  Onderstaande veelvoorkomende hoofdpijnen zijn met fysiotherapie en/of manuele therapie te behandelen.

Spanningshoofdpijn

Het grootste deel van de mensen met hoofdpijn heeft last van (spier)spannings hoofdpijn. Deze hoofdpijn kenmerkt zich door een bandgevoel rondom het hoofd en gaat vaak samen met een verhoogde spanning in hoofd-, hals-, nek- en kaakspieren. Een mogelijke oorzaak kan zijn; een toename van stress, een verkeerde houding of te weinig beweging. Om deze hoofdpijn te verhelpen is het ook belangrijk om aandacht te geven aan uw conditite en (werk)houding en het herkennen van stressfactoren. 

Cervicogene hoofdpijn

Deze hoofdpijn is afkomstig vanuit de nek en wordt veroorzaakt door niet goed bewegende wervels. De pijn start vaak in de nek en straalt uit naar de achterkant van het hoofd. Beweging verergert de pijn en u kunt uw hoofd minder goed bewegen en draaien. 

Om te weten te komen om welke hoofdpijn het gaat, zal de fysiotherapeut een vraaggesprek doen, met specifieke vragen over de aard en de lokatie van de hoofdpijn. Daarna zal er een onderzoek plaats vinden, waarbij de fysiotherapeut voelt aan de spieren en de wervels in het nek/hals gebied. En eventueel worden de spieren getest op lengte, kracht en uithoudingsvermogen. 

 

Contact opnemen

Een eerste afspraak maken? Deze kunt u zelf direct online maken.

Wilt u liever bellen of heeft u een vraag? We zijn voor u telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 9 en 17 uur, of gebruik het contactformulier.