• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • In goede handen
  • Samen werken aan herstel

Sportblessure

Sporten is gezond voor lichaam en geest. Regelmatig bewegen zorgt ervoor dat het lichaam spoepeler wordt en de botten, spieren en pezen sterker worden. Toch kan het soms gepaard gaan met klachten die het gevolg zijn van het sporten, dit noemen we dan sportblessures.

Hoe ontstaat een sportblessure:

Een sportblessure is een klacht die acuut of geleidelijk ontstaat tijdens of na het sporten. Dit kan bijvoorbeeld een spier zijn die te ver uitrekt, een gewricht dat de verkeerde kant op draait, een pees die scheurt of een bot dat breekt. Ook kan herhaaldelijk een verkeerde beweging ervoor zorgen dat er irritatie ontstaat in een bepaald gewricht of een bepaalde spier of pees. 

Oorzaak van sportblessures:

Sportblessures kunnen we onderverdelen in klachten die acuut beginnen en klachten die geleidelijk ontstaan.

Acute blessures kunnen het gevolg zijn van een val, een verkeerde beweging of een contactmoment met een tegenstander.
Klachten die geleidelijk ontstaan zijn meestal het gevolg van langdurige verkeerde belasting waardoor er overbelasting kan ontstaan. Dit kan komen door bijv. verkeerd schoeisel, een te zwaar trainingsprogramma of een verkeerde techniek 

Wat te doen bij een sportblessure:

Voor iedere sportblessure geldt vaak een andere behandeling. Als u last heeft van een acute sportblessure is verder sporten vaak niet mogelijk. Geef het pijnlijke gewricht of de pijnlijke spier rust en ga zwelling tegen door een icepack. Spierpijn en kramp reageren daarentegen weer het best op warmte. Na het ontstaan van een plotselinge blessure is het, wanneer de pijn weer is verdwenen, belangrijk de sportactiviteit weer rustig te starten om te voorkomen dat klachten opnieuw ontstaan. 
Bij een blessure die langzaam is ontstaan is het belangrijk de sportbelasting tijdelijk aan te passen, maar wel te blijven bewegen. 

In beide gevallen is het bij aanhoudende klachten zinvol een afspraak te maken bij een van onze 
(sport)fysiotherapeuten voor het opstellen van een behandelplan zodat er zo snel mogelijk weer 'veilig' gestart kan worden met sporten.  

Veelvoorkomende sportblessures:

- Verzwikte enkel
- Achillespeesklachten
- Zweepslag
- Liesklachten
- Schouderklachten 
- Tennis- of golferselleboog
- Meniscusscheur

Contact opnemen

Een eerste afspraak maken? Deze kunt u zelf direct online maken.

Wilt u liever bellen of heeft u een vraag? We zijn voor u telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 9 en 17 uur, of gebruik het contactformulier.