• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • In goede handen
  • Samen werken aan herstel

Heup- of knie artrose

Artrose is een van de meest voorkomende aandoeningen van het kraakbeen in gewrichten.

Kraakbeen is de beschermlaag van de botuiteinden in een gewricht die zorgt voor soepele bewegingen en het opvangen van krachten.

Artrose ontstaat als dit kraakbeen beschadigd raakt. In Nederland hebben bijna 1,5 miljoen mensen last van artrose. Artrose komt vaak voor in de knie en heup.

Wat is heup- of knie artrose?       Kniepijn - socials

Heup- of knie artrose is een vorm van artrose die ontstaat in het heup- of kniegewricht. Het is een degeneratieve aandoening waarbij de kraakbeenlaag tussen de verschillende botstukken achteruit gaat, dunner wordt of zelfs wordt afgebroken. Mensen spreken vaak over 'slijtage' van de heup of de knie. aan een heup- of kniegewricht kunnen zich uiten zich vaak in pijn als in stijfheid, een zwelling of een bewegingsbeperking bij zitten, staan, lopen of huishoudelijke taken. 

Symptomen van heup- en knie artrose die kunnen voorkomen zijn:

Er zijn veel mogelijke oorzaken van heup- en knieklachten. De meest voorkomende oorzaken zijn overbelasting, artrose (gewrichtsslijtage), artritis (ontsteking), trauma, een bursitis (een slijmbeursontsteking) of een aangeboren afwijking. 

Heup:
- pijn, vaak in de lies maar ook in de bil en het bovenbeen
- startpijn, bijvoorbeeld bij het opstaan uit een stoel of het starten met lopen na stilstaan
- ochtendstijfheid
- niet ver kunnen lopen
- ander looppatroon

Knie:
- pijn in de knie
- startpijn en/of ochtendstijfheid welke vaak na 10-30 min. bewegen minder wordt
- het minder ver kunnen buigen of strekken van de knie
- soms gaan klachten gepaard met krachtsverlies
- ander looppatroon

Als heup- of knie artrose zich voordoet beginnen de klachten vaak geleidelijk. In eerste instantie alleen tijdens activiteiten, maar later ook in rust of zelfs in de nacht. 

Wat te doen bij heup- of knie artrose?

Deze klachten kunnen, zeker in eerste instantie, vaak goed behandeld worden zonder dat er een operatie noodzakelijk is. We noemen dit een conservatieve, niet chirurgische, behandeling. 

Het doel van de behandeling is zoveel mogelijk de pijn te verminderen, de beweeglijkheid te laten toenemen en de kracht van omliggende spieren te versterken. Dit doen we aan de hand van voorlichting, advies, mobiliserende technieken en spierversterkende oefeningen. 

Wanneer het resultaat onvoldoende is wordt er vaak in overleg met de huisarts een afspraak gemaakt bij een orthopedisch chirurg voor verder onderzoek en behandeling.

Zie ook nieuwe heup of nieuwe knie

Contact opnemen

Een eerste afspraak maken? Deze kunt u zelf direct online maken.

Wilt u liever bellen of heeft u een vraag? We zijn voor u telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 9 en 17 uur, of gebruik het contactformulier.