• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • In goede handen
  • Samen werken aan herstel

Urineverlies

Urineverlies komt meer voor bij vrouwen, maar kan ook bij mannen voorkomen. Volgens onderzoek komt urineverlies voor bij 15% van de vrouwen en 11% van de mannen. Dit betekent dat u het waarschijnlijk kent of u kent iemand die last heeft van dit probleem. Ongeveer 20% van de vrouwen met incontinentieklachten zoekt professionele hulp dus 80% niet!

Wat is urineverlies?

Grofweg zijn er 2 vormen van onvrijwillig urineverlies. Stress urine incontinentie houdt in dat u een scheutje verliest bij springen, rennen, hoesten, niesen of lachen. Dus wanneer er een plotse grote druk op de blaas wordt gezet. Urge urine incontinentie is de andere vorm: dan verliest u urine bij een niet te onderdrukken aandrang om te plassen. Dus u haalt net niet droog de wc of verliest al wat bij de voordeur.... En het komt ook vaak voor dat er een gemengde vorm van urineverlies is, waarbij beide incidenten voorkomen.

Oorzaak van urineverlies?

De oorzaak van urineverlies kan verschillen. Normaal gesproken zijn er bewuste en onbewuste sluitspieren actief die ons droog houden. Een deel van de sluiting gaat dus automatisch en een deel kunnen we zelf aansturen. Die spieren noemen we de bekkenbodemspieren. Die kunnen kracht en gevoel zijn verloren bijvoorbeeld door bevallingen, maar ze kunnen ook juist te gespannen zijn en daardoor hun werk niet goed, of net even te laat, doen. Tot slot kan er ook schade zijn ontstaan aan het sluitingsmechanisme door operaties of door bestralingen.

Wat te doen bij urineverlies?

Heeft u last van urineverlies dan is het verstandig om een afspraak te maken met een van onze geregistreerde bekkenfysiotherapeuten. Onze therapeut kan de oorzaak van het urineverlies vaststellen en beoordelen welke behandeling voor u het beste is. 

Wat kunt u zelf doen:

  • zorg dat u ongeveer 1.5 - 2 liter (water) drinkt en elke 2 tot 3 uur gaat plassen
  • neem de tijd om rustig en ontspannen leeg te plassen
  • praat over het urineverlies met uw huisarts, of bel ons, zoek hulp!

Contact opnemen

Een eerste afspraak maken? Deze kunt u zelf direct online maken.

Wilt u liever bellen of heeft u een vraag? We zijn voor u telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 9 en 17 uur, of gebruik het contactformulier.