Contact opnemen
Een eerste afspraak maken? Deze kunt u zelf direct online maken.
Wilt u liever bellen of heeft u een vraag? We zijn voor u telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 9 en 17 uur, of gebruik het contactformulier.
Verlies van ontlasting wordt ook wel anale incontinentie genoemd. U kunt geen controle over de aandrang hebben maar u kunt ook alleen last hebben van het niet kunnen ophouden van windjes en van een klein beetje verlies van ontlasting, dat dan mee komt. Volgens onderzoek komt verlies van ontlasting vaker voor bij ouder worden en iets vaker bij vrouwen dan bij mannen. In het algemeen wordt geschat dat het bij 2-24% van de bevolking voorkomt. Dit betekent dat u het waarschijnlijk kent of u kent iemand die last heeft van dit probleem. Ongeveer 30% van de mensen met anale incontinentieklachten zoekt professionele hulp dus 70% niet!
Anale incontentie betekent onvrijwillig verlies van feces (ontlasting, vast of vloeibaar) of flatus (windjes). Hoe vaak het voorkomt wordt geschat op 2-24% van de bevolking, iets vaker bij vrouwen dan bij mannen. Het is begrijpelijk dat deze klachten grote impact hebben op de kwaliteit van leven, het sociale leven lijdt er vaak onder.
De oorzaak van verlies van ontlasting of windjes kan verschillen. Er kan sprake zijn van PDS (prikkelbare darm syndroom) of andere darmproblemen. Daarbij kan de ontlasting te dun, te zacht worden en dan verlies je het eerder dan wanneer de ontlasting een normale vaste vorm heeft. Ook operaties of bestralingen bij kankerbehandeling in de bekkenregio, of bevallingen met een (totaal-)ruptuur kunnen anale incontinentie tot gevolg hebben. Normaal gesproken zijn er bewuste en onbewuste sluitspieren actief die ons continent houden. Een deel van de sluiting gaat dus automatisch en een deel kunnen we zelf aansturen. Die spieren noemen we de bekkenbodemspieren. Die kunnen kracht en gevoel zijn verloren bijvoorbeeld door bestralingen of operaties of bevallingen, maar ze kunnen ook juist te gespannen zijn en daardoor hun werk niet goed, of net even te laat, doen. Tot slot kan er ook schade zijn ontstaan aan het sluitingsmechanisme door verminderd gevoel in de endeldarm door operaties of bestralingen.
Heeft u last van anale incontinentie dan is het verstandig om een afspraak te maken met een van onze geregistreerde bekkenfysiotherapeuten. Onze therapeut kan de oorzaak van het verlies van ontlasting vaststellen en beoordelen welke behandeling voor u het beste is.
Wat kunt u zelf doen:
Een eerste afspraak maken? Deze kunt u zelf direct online maken.
Wilt u liever bellen of heeft u een vraag? We zijn voor u telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 9 en 17 uur, of gebruik het contactformulier.